Ormvråkar


Även i år så fick jag möjlighet att låna ett gömsle i Södermanland. Denna gången blev det tre dagars sittning. Det blev också mycket bättre utdelning denna gången, många Ormvråkar en Duvhök och ett flertal olika småfåglar.
 


Vädret växlade mellan några minusgrader på morgonen och några plusgrader mitt på dagen. Detta gjorde att det steg upp fukt från snön som bildade lite dimma och dis vilket försvårade fotograferingen en del. Skillnaden kan ses mellan bilden högst upp och den här ovan.
 


En utmaning vid fotografering från gömsle är att få bilder på fåglarna i varierande poser och miljöer inom det begränsade område som man har till förfogande framför gömslet. Detta är inte helt lätt då fåglarna inte går att regisera utan de gör lite som de vill och det gäller att vara alert och hänga med när de rör på sig och försöka förutse i förväg vart de kan tänkas komma och landa.
 


Bilden på Ormvråken i granen här ovan blev en av mina favoriter. Den var inte helt lätt att få till då jag av en slump upptäckte att en av Ormvråkarna hade satt sig till vänster om gömslet uppe i en gran och njöt av några solstrålar. Den satt nästan utom synhåll och det var tveksamt om jag kunde vrida  kameran så mycket. Helst vill man undvika stora rörelser på kameran när fåglarna är på plats för det kan lätt skrämma bort dem.

Jag vred sakta, sakta kameran och stannade ofta för att se om den reagerade. Till sist så var kameran i riktning mot fågeln men då dök nästa problem upp. Hur skulle jag kunna vinkla upp den mot fågeln och samtidigt få plats att se in i sökaren då vinkeln blev väldigt extrem i det trånga gömslet. Till sist så var kameran inriktad med fågeln i bild och jag satt på golvet inkilad mellan stolen och kaminen. Jag kunde få till flera fina exponeringar och efteråt var jag stel lite var stans i kroppen efter den obekväma ställningen. Men vad gör man inte för bilden, som jag dessutom känner mig nöjd med nu i efterhand.
 

loading...

Avslutar delen med Ormråkarna med en liten bildserie på två stycken som fick för sig att starta ett lite bråk när en av dem rörde sig lite för mycket på grenen som de delade på. Det hela var över på några sekunder......

Duvhöken


Vid några tillfällen, främst tidigt på morgonen och sent på kvällen så kom Duvhöken inglidande ljudlöst från ingenstans. Den passade gärna på innan Ormvråkarna dök upp eller på kvällen när de lämnat platsen. Den kunde inte konkurera med Ormvråkarna utan hade nog anpassat sina tider för att undvika så mycket tjasf och bråk som möjligt.
 

Domherrar


Herr och fru Domherre var också flitiga besökare vid gömslet. Alltid trevligt med småfåglar då de kan fungerade lite som pausunderhållning mellan det att rovfåglarna var borta från platsen. Men de är snabba och sitter inte still många sekunder på samma plats.
 


Det är alltid spännande att sitta i gömsle, spelar ingen roll om det är ett permanent eller ett tillfälligt. Man vet alldrig vad som kommer att hända och om man får med sig en ny upplevelse och förhoppningsvis några bilder också. Nu ser jag fram mot våren och lite tillfälliga gömslen och nya naturupplevelser.......vårfåglarna är nog på väg in mot Sverige snart från sin övervintring på varmare breddgrader.
 

Läs hela inlägget »
Ankarudden, Torö
Ankarudden, Torö

Jag har under några år tänkt och funderat på att åka ut till Landsort för att besöka ön och fotografera lite kustlandskap bland klippor och hav. Men som mycket annat så kommer man aldrig riktigt till skott. Men nu blev det äntligen av. En fotokompis drog ihop ett gäng intreserade och så gav vi oss iväg tre stycken förväntansfulla fotografer förra lördagen den 23 januari 2016.

Det hela startade med en bilresa från Stockholm via vägen mot Nynäshamn. Vi svängde av innan Nynäshamn mot Torö. På Torö fortsatte vi sedan vidare fram till Ankarudden varifrån båten ut till Landsort skulle avgå. På helger vintertid så finns det bara en båttur ut till ön och den avgick fem minuter över tio. Biljetter kan köpas ombord och kostar 150 kr för en tur och retur resa.

Frostiga stenar i viken nedanför Landsorts fyr. I bakgrunden skymtar fyrtornet på Landsorts Bredgrund

Landsort är en by på ön Öja söder om Torö i Nynäshamns kommun och i Stockholms södra skärgård. Landsort förekommer även som namn på hela ön. Den är smal och långsträckt, cirka 700 meter bred och fem kilometer lång.

Det var bra väder med uppehåll och ett par minusgrader. Kanske något lite för ljust på förmiddagen för att det skulle vara optimalt fotoljus. Men man kan inte få allt. Det finns många små vikar på ön och varje vik hade sin egna lilla natur och utseende. Som den hpå bilden här ovanför med sina små "isöar" som bildade ett eget litet landskap.

Efter en stunds fotograferande i den första viken så packade vi ner grejerna och påbörjade en flytt mot en annan vik. Under vägen så passade vi på att fika/luncha ute i det fria.

Den nya viken var helt annorlunda den hade ett fruset vattendrag och stora stenblock som såg ut som en hög med iskuber.
 

Denna platsen var intressant för skiftningarna i det frusna vattnet som hade den övre halvan i brunt och den nedre som var mera blåvit. Detta skapade lite kontraster och liv i bilderna tyckte vi. Nu gällde det bara att försöka att fånga känslan på bild också. fram med kameror och stativ och leta efter bra utsnitt i sökaren.

Vi packade vi åter ner all utrustning i ryggsäckarna för att inte skada grejerna om vi skulle halka eller snava omkull bland klipporna. Sen flyttade vi oss till en udde nedanför fyren där det blåste och vågorna slog in mot klipporna.

Här var det stora vågor som slog mot de svarta klipporna. På vissa ställen hade vattnet frusit till is på berghällarna. Det fanns inte mycket till färger i naturen här utan bilderna ser nästan ut att vara svart-vita.

Nu har vi flyttat oss till den östra sidan och det hade börjat att skymma. Det blev svårare att gå bland klipporna men vi hittade denna viken och ljuset hade ändrat karaktär. Det blev längre slutartider vilket gav tid till att njuta av naturen och vara i sin egna lilla bubbla en stund.

Efter detta så var det dags att packa ner grejerna igen och plocka fram panlampan för att lysa och se var man satte fötterna. Vi gick över en snabb sväng till västra sidan för att kolla på byn och fyren i mörker.

Nu var det färdigt med fotograferandet och vi packade ner grejerna en sista gång och gick in till byn för att ta bussen som kom och hämtade upp oss 17.05. Vi blev skjutsade till båten som sedan tog oss tillbaka till Ankarudden och bilarna.

En stunds bilresa hem och sedan var denna expedition över och i minnet finns en fin dag och upplevelse av Landsort samt lite bilder.

Läs hela inlägget »

För några dagar sedan kom vintern med snö och kyla till mellersta Sverige
där jag håller till. 
Detta sammanföll självklart med några dagar som jag hade bokat in för en sittning i ett gömsle som en vän har för att fotografera främst rovfåglar. 

Kyla och snö är bra egenskaper för denna typen av fotografering då sämre väder lättare gör att rovfåglarna vill ha tillgång till mat och att den är lätt att hitta för dem gör det enklare, vilket det är vid ett gömsle med matning.

DAG 1
 

Första dagen så hände det nästan inget på hela dagen förutom att en skata och ett par Nötskrikor kom en kort stund. En Ormvråk var framme och satt i träden mitt på dagen, knappt synligt.

Utsikt från gömsle
Utsikt från gömsle

Kan du se Ormvråken i trädet?

Men den ville inte komma närmare och sedan blev den skrämd av en bil och försvann. Så lagom till att det börjat skymma och jag bestämt mig för att packa ihop grejerna så ser jag en rörelse framför gömslet och där var det helt plötsligt en Duvhök som dök upp från ingenstans.

En kort tid så stannade den till på en av grenarna för att strax där efter flyga in i skogen och försvinna.
Jag tittade upp från kameran för att se vart den tog vägen och då kommer det en Ormvråk utflygande från skogen där Duvhöken flög in och sätter sig på pinnen.

Så efter nästan 8 timmars väntan så fick jag lite utdelning och fick se två olika rovfåglar på samma gång vilket var kul. Detta gjorde att förhoppningarna på dag 2 i gömslet ökade.

DAG 2

Vaknade till ett ymnigt snöfall som sedan höll på under hela dagen och täckte in allt i ett lager med pudersnö.

Inga rovfåglar visade sig på hela dagen och den enda fågel som tittade fram var en skata i det ymniga snöfallet.

Inte helt lätt att återge en svart och vit fågel i en "snöstorm"

Så sammanfattningsvis blev det träning på väntan och tålamod och lite fåglar. Men så är det att fotografera djur och det är väl en del av tjusningen som gör att man håller på...för som någon sagt så är ens bästa bild den som man ännu inte fotograferat.

Läs hela inlägget »

Den 15 mars i år så åkte jag till Tysslingen utanför Örebro för att titta på Sångsvanar som varje år samlas där på sin färd norrut från sydligare breddgrader. Det är Sveriges största samlingsplats för svanar och antalatet kan uppgå till över 4000 st på en och samma dag.

Det var strålande väder med sol men inte så många plussgrader den aktuella dagen, lite för soligt för att vara optimalt ur fotohänseende. Det var bra ordnat med rep vart man fick gå och vara. Vilket gjorde att fåglarna inte blev störda i onödan utan kunde gå och äta av det utlagda spannmålet som även hjälpte till att få fåglarna lite närmare publiken.

Svårt att få till bra bilder då det kändes som en enda "röra" med fåglar överallt. Men några blev det i alla fall och en trevlig upplevelse att få se så många vid ett och samma tillfälle.

Det fanns ett trevligt litet kafé i anslutning till fältet som var skönt att krypa in i efter ett tag ute. Gott fika till mycket humana priser.
 

Det märktes att det var vår i luften och många svanar hade hittat sin partner från tidigare eller så bildades det nya par.

Ett och annat tjuvnyp delades också ut när någon rival kom för nära, eller kan det vara kärlek detta också.....

Så även denna dagen blev en lyckad utflyckt med mycket fåglar , lite bilder, frisk luft och fika. Kan inte bli mycket bättre :)

Här hittar du lite info om Tysslingen och svanarna:

Naturens teater i Rånnesta
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: sångsvanar tysslingen
I Söndags den 8 februari så blev det tid för en tur till Hjälstavikens naturreservat. Målet var att försöka få syn på Kungsfiskaren som håller till där sedan en tid tillbaka.

Som du kan se på bilderna så fick jag efter ett tag syn på den mycket vackra fågeln. Dock så höll den sig hela tiden på ganska långt avstånd vilket gjorde att det endast blev dokumentationsbilder. Den satt gärna bland vass och grenar som skymde den delvis. Detta är ganska vanligt när det gäller fågelbilder att det är något som är ivägen, ibland ser man det inte förrens man är hemma och har laddat in bilden i datorn.
Läs hela inlägget »

För några veckor sedan blev jag kontaktad av en konstnär vid namn Margaretha Rudberg som målar akvareller. Hon undrade om hon fick använda några av mina fågelbilder som förlagor till sina akvarellmålningar. Självklart så sade jag ja då det kändes hedrande att någon hade fattat tycke för mina bilder. Här nedan så kan ni se hur det samarbetet blev...


 

Förlagan är en bild på en Lunnefågel som jag fotograferat på Hornöya. Just denna bilden kallade jag för "På post".

Här under ser ni resultatet i form av en akvarelltavla som Margaretha valt att kalla "Akta tårna".
 

Akvarellmålning av Margaretha Rudberg, rud-art.dinstudio.se  
(bilden publicerad med tillstånd av konstnären)

Om du vill se flera av Margarethas fina akvarellmålningar så ska du absolut besöka hennes hemsida: rud-art.dinstudio.se
 

Läs hela inlägget »

Hösten är här sedan en tid tillbaka. Dagarna har blivit kortare och vädret är väldigt skiftande. Men det är väl precis så som hösten ska vara och jag gillar den också. Specielt alla färgskiftningar i naturen samt att ljuset är bra för fotografering om än lite kort tid per dag.

Bilden är från en skogsväg i Roslagen när ljuset har börjat skymma.


 

Läs hela inlägget »
Etiketter: natur höst löv roslagen
För några veckor sedan så var jag två dagar i Hjälstavikens naturreservat för att försöka att fotografera fåglar och främst då Skäggmes och Blåhake som jag hade fått information om att de fanns där då.

Skäggmesarna hittade jag båda dagarna men det var riktigt svårt att fånga dem på bild när de for runt bland vassen. De var inte stilla någon lång stund och hela tiden var det flera vasstrån ivägen som gjorde att det blev svårt att pricka in fokusen. Dag ett blev det nog flera s.k "suddmesar" istället för Skäggmesar som fastnade på bild ;)

Dag två var jag på plats tidigare på morgonen när dimman låg tät över området. Jag fick då syn på Skäggmesarna på spängerna som leder ut i vassen. Det var lite ruggigt väder så de var som små fjäderbollar vilket syns på bilderna. Lite annorlunda bilder blev det men jag gillar dem.

Blåhaken såg jag aldrig till tyvärr. Lite andra fåglar fastnade också på bild.

Jag passade även på att testa att fotografera med ett Nikkor 600 mm objektiv på ett Nikon D4 hus. Inte helt lätt att få till det med det långa objektivet. Kräver bra utrustning för att få stabilt och mycket träning. Skäggmesarna är fotograferad med denna utrustning.

 
Skäggmesen gillar Kaveldunens frön.
Läs hela inlägget »

..behöver inte alltid vara trångt och obekvämt. Detta gömsle om man nu kan kalla det för ett sådant satt jag i för ett par veckor sedan. I detta fallet var det inte så viktigt att dölja sig från djuret som jag hade för avsikt att fotografera utan det handlade mera om att sitta still och vänta.

Så för att väntan skulle vara så bekväm som möjligt den mycket varma dagen så var det skönt med en strandstol, lite solskydd ovanför och något svalt att dricka.

Vad jag fotograferade för något? Jo en liten skogsmus som hade sin transportväg mellan en vedbod och skogen.

Lite hårt ljus då det var mitt på dagen. Men ibland kan man inte få allt.

 

Läs hela inlägget »
Etiketter: gömsle djur skogsmus

 

Detta inlägg kan ses som en liten förlängning av föregående inlägg då jag satt/låg i ett litet gömsle och väntade på vadarfåglar. Det blir ofta en del väntan när det inte händer något alls framför kameran.

Det jag brukar roa mig med då är att försöka tänka ut platser som fåglar eller andra djur kan komma fram på och som vore bra med tanke på bakgrunder och att de kommer att synas bra.
Sen så brukar jag ta lite "testbilder" mot dessa platser för att stämma av ljuset och inställningar i kameran samt att ha någon bra punkt för att snabbt kunna få in kamerans fokus mot.

Detta brukar leda till att när jag kommer hem och tittar på bilderna från dagens runda så är det alltid en del lite mer eller mindre intressanta bilder med på minneskortet. många av dem kasseras men ibland så blir några kvar......

Det här är tre sådana bilder som jag valde att spara, vad tycker du? Är det något att ha?

Läs hela inlägget »