Tre dagar i gömsle

Ormvråkar


Även i år så fick jag möjlighet att låna ett gömsle i Södermanland. Denna gången blev det tre dagars sittning. Det blev också mycket bättre utdelning denna gången, många Ormvråkar en Duvhök och ett flertal olika småfåglar.
 


Vädret växlade mellan några minusgrader på morgonen och några plusgrader mitt på dagen. Detta gjorde att det steg upp fukt från snön som bildade lite dimma och dis vilket försvårade fotograferingen en del. Skillnaden kan ses mellan bilden högst upp och den här ovan.
 


En utmaning vid fotografering från gömsle är att få bilder på fåglarna i varierande poser och miljöer inom det begränsade område som man har till förfogande framför gömslet. Detta är inte helt lätt då fåglarna inte går att regisera utan de gör lite som de vill och det gäller att vara alert och hänga med när de rör på sig och försöka förutse i förväg vart de kan tänkas komma och landa.
 


Bilden på Ormvråken i granen här ovan blev en av mina favoriter. Den var inte helt lätt att få till då jag av en slump upptäckte att en av Ormvråkarna hade satt sig till vänster om gömslet uppe i en gran och njöt av några solstrålar. Den satt nästan utom synhåll och det var tveksamt om jag kunde vrida  kameran så mycket. Helst vill man undvika stora rörelser på kameran när fåglarna är på plats för det kan lätt skrämma bort dem.

Jag vred sakta, sakta kameran och stannade ofta för att se om den reagerade. Till sist så var kameran i riktning mot fågeln men då dök nästa problem upp. Hur skulle jag kunna vinkla upp den mot fågeln och samtidigt få plats att se in i sökaren då vinkeln blev väldigt extrem i det trånga gömslet. Till sist så var kameran inriktad med fågeln i bild och jag satt på golvet inkilad mellan stolen och kaminen. Jag kunde få till flera fina exponeringar och efteråt var jag stel lite var stans i kroppen efter den obekväma ställningen. Men vad gör man inte för bilden, som jag dessutom känner mig nöjd med nu i efterhand.
 

loading...

Avslutar delen med Ormråkarna med en liten bildserie på två stycken som fick för sig att starta ett lite bråk när en av dem rörde sig lite för mycket på grenen som de delade på. Det hela var över på några sekunder......

Duvhöken


Vid några tillfällen, främst tidigt på morgonen och sent på kvällen så kom Duvhöken inglidande ljudlöst från ingenstans. Den passade gärna på innan Ormvråkarna dök upp eller på kvällen när de lämnat platsen. Den kunde inte konkurera med Ormvråkarna utan hade nog anpassat sina tider för att undvika så mycket tjasf och bråk som möjligt.
 

Domherrar


Herr och fru Domherre var också flitiga besökare vid gömslet. Alltid trevligt med småfåglar då de kan fungerade lite som pausunderhållning mellan det att rovfåglarna var borta från platsen. Men de är snabba och sitter inte still många sekunder på samma plats.
 


Det är alltid spännande att sitta i gömsle, spelar ingen roll om det är ett permanent eller ett tillfälligt. Man vet alldrig vad som kommer att hända och om man får med sig en ny upplevelse och förhoppningsvis några bilder också. Nu ser jag fram mot våren och lite tillfälliga gömslen och nya naturupplevelser.......vårfåglarna är nog på väg in mot Sverige snart från sin övervintring på varmare breddgrader.
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln