Expedition till Öja och Landsort

Ankarudden, Torö
Ankarudden, Torö

Jag har under några år tänkt och funderat på att åka ut till Landsort för att besöka ön och fotografera lite kustlandskap bland klippor och hav. Men som mycket annat så kommer man aldrig riktigt till skott. Men nu blev det äntligen av. En fotokompis drog ihop ett gäng intreserade och så gav vi oss iväg tre stycken förväntansfulla fotografer förra lördagen den 23 januari 2016.

Det hela startade med en bilresa från Stockholm via vägen mot Nynäshamn. Vi svängde av innan Nynäshamn mot Torö. På Torö fortsatte vi sedan vidare fram till Ankarudden varifrån båten ut till Landsort skulle avgå. På helger vintertid så finns det bara en båttur ut till ön och den avgick fem minuter över tio. Biljetter kan köpas ombord och kostar 150 kr för en tur och retur resa.

Frostiga stenar i viken nedanför Landsorts fyr. I bakgrunden skymtar fyrtornet på Landsorts Bredgrund

Landsort är en by på ön Öja söder om Torö i Nynäshamns kommun och i Stockholms södra skärgård. Landsort förekommer även som namn på hela ön. Den är smal och långsträckt, cirka 700 meter bred och fem kilometer lång.

Det var bra väder med uppehåll och ett par minusgrader. Kanske något lite för ljust på förmiddagen för att det skulle vara optimalt fotoljus. Men man kan inte få allt. Det finns många små vikar på ön och varje vik hade sin egna lilla natur och utseende. Som den hpå bilden här ovanför med sina små "isöar" som bildade ett eget litet landskap.

Efter en stunds fotograferande i den första viken så packade vi ner grejerna och påbörjade en flytt mot en annan vik. Under vägen så passade vi på att fika/luncha ute i det fria.

Den nya viken var helt annorlunda den hade ett fruset vattendrag och stora stenblock som såg ut som en hög med iskuber.
 

Denna platsen var intressant för skiftningarna i det frusna vattnet som hade den övre halvan i brunt och den nedre som var mera blåvit. Detta skapade lite kontraster och liv i bilderna tyckte vi. Nu gällde det bara att försöka att fånga känslan på bild också. fram med kameror och stativ och leta efter bra utsnitt i sökaren.

Vi packade vi åter ner all utrustning i ryggsäckarna för att inte skada grejerna om vi skulle halka eller snava omkull bland klipporna. Sen flyttade vi oss till en udde nedanför fyren där det blåste och vågorna slog in mot klipporna.

Här var det stora vågor som slog mot de svarta klipporna. På vissa ställen hade vattnet frusit till is på berghällarna. Det fanns inte mycket till färger i naturen här utan bilderna ser nästan ut att vara svart-vita.

Nu har vi flyttat oss till den östra sidan och det hade börjat att skymma. Det blev svårare att gå bland klipporna men vi hittade denna viken och ljuset hade ändrat karaktär. Det blev längre slutartider vilket gav tid till att njuta av naturen och vara i sin egna lilla bubbla en stund.

Efter detta så var det dags att packa ner grejerna igen och plocka fram panlampan för att lysa och se var man satte fötterna. Vi gick över en snabb sväng till västra sidan för att kolla på byn och fyren i mörker.

Nu var det färdigt med fotograferandet och vi packade ner grejerna en sista gång och gick in till byn för att ta bussen som kom och hämtade upp oss 17.05. Vi blev skjutsade till båten som sedan tog oss tillbaka till Ankarudden och bilarna.

En stunds bilresa hem och sedan var denna expedition över och i minnet finns en fin dag och upplevelse av Landsort samt lite bilder.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln